Dag 15: Ngorongorokrater
Vandaag was het dan de laatste dag dat we een park in zouden gaan om wilde beesten te zien. 's Ochtends vroeg stonden de jeeps al klaar. Je kunt de krater niet in met de truck omdat de afdaling naar de krater veel te steil is, dus we gingen met drie jeeps. Lunchpakketje mee. En wij zaten in de leukste en gezelligste jeep. De 5 jongelui! Het was een klein uurtje rijden naar de krater volgens mij. Het was inderdaad vrij steil naar beneden. Je kon ook maar op een punt de krater in komen en op een ander punt de krater uit. In de Ngorongorokrater is ook een groot meer die je van boven heel mooi ziet liggen. Beneden aangekomen in de kloof, mochten we even uit de jeep stappen. We hadden afgesproken dat de jeeps niet bij elkaar mochten blijven, want anders zou het echt niet opschieten. Elke jeep had geld meegekregen om de chauffeur uiteindelijk als je tevreden was te bedanken. Als we de bedreigde zwarte neushoorn zouden zien, zou onze chauffeur het geld krijgen, anders niet, hadden wij vijven zo even bedacht. Weer terug in de jeep, het dak open en gaan! Onze chauffeur stopte eerst voor een zebra. Dus wij keken elkaar aan en vroegen ons af waarvoor we stopten. Klinkt verwend, maar wij stopten niet meer voor een zebra. Dus verder. Een eindje verderop hebben we twee leeuwen zien liggen, een mannetje en een vrouwtje. Maar dit was behoorlijk ver weg. Jammer genoeg. We zijn bij een poeltje geweest, waar een paar nijlpaarden in lagen. Waaronder een kleintje. Nou ja klein… Maar wel schattig hoor. Deze trok zijn of haar bek in ieder geval nog open. Een erg leuk gezicht! De Ngorongorokrater zelf was trouwens echt helemaal geweldig! Zo mooi, die wanden en dan een meer erin, mooi groen en veel dieren! Prachtig!
We hebben ook een heel zeldzaam vogeltje gespot (Rosy breasted longclaw). Nou ja eerder de chauffeur, hij zette de jeep er strak naast. Dus wij hadden geen idee waar we moesten kijken, maar dus strak langs de jeep op de grond, zat ie. Heel mooi vogeltje met veel verschillende kleuren. Daarna zijn we doorgereden naar een andere poel waar ook veel nijlpaarden in lagen. Wij waren daar zo'n beetje de eersten. Hier was wat meer actie aangezien een nijlpaard het erg leuk vond om rond te draaien, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat er modder op zijn rug zou blijven zitten tegen de zon. Erg grappig om die poten zo in de lucht te zien steken tijdens de draai! Al snel kwamen er meer jeeps aan om te kijken. In de verte zagen we twee olifanten die onze kant kwamen oplopen. Misschien wel om te gaan drinken? Wij vroegen wat de chauffeur er van verwachtte en hij zei dat ze inderdaad misschien wel iets zouden gaan drinken, dus wij zijn toen ergens anders gaan staan met de jeep om te wachten en te hopen dat ze inderdaad zouden gaan drinken. Op een gegeven moment hadden meer mensen dit in de gaten en al snel stond het vrij vol met jeeps. De olifanten kwamen, maar liepen verder dan wij hadden verwacht. Onze chauffeur wilde ons een beter zicht geven, dus de jeep in de achteruit. Maar vooruit wilde die toen niet meer. We zaten vast. En net op dat moment kwam een andere jeep van onze groep eraan. En ja hoor, nou net de jeep met de belgen! Zij hebben dus smakelijk gelachen, wij trouwens ook. Je moet alles een keer mee hebben gemaakt. Gelukkig kon de andere jeep er ons makkelijk uit trekken. Nog bedankt! Het was weer een hele belevenis en dat voor olifanten die nog niet eens hebben gedronken, althans dat hebben wij niet meer gezien. We hebben ook veel zebra's en gnoe's gezien. We hadden met alle jeeps afgesproken om rond ene bepaald tijdstip te gaan lunchen. Maar voor de lunch hebben we nog wat leuke dingen gezien. We zagen op een gegeven moment een wrattenzwijn. Leuk, maar op een gegeven moment kropen er uit een kuil allemaal kleintjes en mams uit! Echt zo leuk om te zien! Verder hebben we ook nog een wrattenzwijn aan de kant van de weg zien liggen. Hij lag lekker in de modder van de on te genieten. Echt een maf gezicht!
De lunchplek was erg mooi, lag bij een meertje, waar ook, kwamen we iets later achter, ook nijlpaarden in zaten. Af en toe zag je er een omhoog komen. Het was trouwens wel oppassen voor de vogels daar, die pakken zo het eten uit je handen! En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het veiligste was dan ook in de jeep te eten. Tegelijkertijd hadden we even tijd om na te vragen wat de andere jeeps allemaal gezien hadden. Niemand had nog de zwarte neushoorn gezien.
Na de lunch gingen we verder op zoek naar de zwarte neushoorn. Eerst kwamen we een heyena tegen die ook lekker in een modderkuil lag. En we hebben nog een cheeta gezien met twee jongen. Maar dit was wel erg ver weg, dus we hebben het niet heel goed kunnen zien.
Onze chauffeur deed echt zijn best om een zwarte neushoorn te spotten. Zo stopte hij een paar keer om door zijn verrekijker te kijken of hij er een zag. Maar ons geduld werd beloond. In de verte in het veld lag een zwarte neushoorn op de grond. Ook ver weg, maar wel redelijk te zien. Wij hoopten dat ie nog even zou opstaan, dus we hebben daar een tijdje staan wachten en inderdaad stond hij heel even op. Maar na 5 minuten lag hij al weer. Maar we hebben dus toch even de zwarte neushoorn mogen bewonderen. We hebben ook nog een andere jeep in het ootje genomen. Die reden achter ons. We zijn gewoon gestopt, terwijl er niets te zien was, en maar wijzen en met de verrekijker en de fototoestellen in de weer. En je zag de anderen in de jeep echt zoeken naar iets wat er niet was. Flauw maar wel grappig. Ze hadden het ook vrij snel in de gaten aangezien wij ons lachen niet echt in konden houden.
We zijn ook nog naar het meer gereden en ook hier zaten veel flamingo's. Niet zo veel als bij Nakuru, maar ook dit was erg mooi. Je kon ook duidelijk het verschil zien tussen de verschillende soorten flamingo's. Dat was erg leuk. Verder zijn we nog naar het bos gereden dat ook in de krater lag. Hier was de kans misschien wat groter voor olifanten. We hebben daar wel een boom gezien die de wortels in de kruin had hangen en wanneer die wortels de grond raken, vormen die wortels een stam. Een hele mooie boom dus! Hier hebben we ook verschillende apen gezien, waaronder albino baboons. We kwamen de andere jeep in het bos tegen, de jeep die ons eruit had getrokken. En die zaten enorm naar ons te wijzen en zaten van alles aan de chauffeur te vertellen over ons en ze moesten erg lachen. Dus wij zeiden ook tegen onze chauffeur dat we albino baboons zagen, met andere woorden die mensen in die andere jeep. De chauffeur moest er wel om lachen, maar wij nog het meest! Ondertussen zaten we al verschillende uren in de jeep in de krater. Ik denk dat die chauffeur niet wist wat het overkwam met ons in de jeep. We hebben echt de grootste lol gehad! Maar na zo'n tijd in de jeep en in de krater, gaat de belangstelling naar dieren toch iets achteruit. Je bent er niet zat van, maar ik denk dat je het meer als een verzadiging kunt noemen. De chauffeur stelde dan ook voor om de krater uit te gaan. Wij wilden nog even terug naar de zwarte neushoorn, misschien dat die nu wat dichterbij was. Tijdens de rit daarnaar toe lag er nog een vrouwtjesleeuw. Ik blijf er bij dat het hele mooie beesten zijn. Aan de toestand van de zwarte neushoorn was niets veranderd. Daarna zijn we richting de uitgang van de krater gereden. Toch een beetje met een vreemd gevoel, omdat dit de laatste kans was om wilde dieren te zien deze vakantie.
De weg omhoog was even steil als de weg naar benenden. En een jongen bij ons in de jeep voelde zich niet altijd even gemakkelijk, aangezien hij hoogtevrees heeft. We hebben er wel om gelachen hoor en hij kon er zelf gelukkig ook wel om lachen. Ik denk niet dat je hoogtevrees echt kan begrijpen als je het zelf niet hebt. Maar we zijn helemaal veilig boven gekomen en weer terug gereden naar ons hotel. En ja, onze chauffeur heeft ons de zwarte neushoorn laten zien en hij kreeg dus het geld. Er was al een jeep terug en net na ons kwam ook de laatste jeep eraan. Natuurlijk hebben we verhalen uitgewisseld.
Even lekker opgefrist en daarna was het al weer tijd om te gaan eten. Albert had voor ons traditionele gerechten gekookt. Het zag er allemaal erg goed uit en het smaakte ook allemaal erg goed. Wat het allemaal was, weet ik niet meer, maar het heeft wel goed gesmaakt. Dorian had voor deze avond een dansgroep geregeld. Dus Ronald en ik keken elkaar al aan, zo van straks is dat die jongen die gisteren met ons mee liep. En inderdaad hij was het met nog andere mannen en vrouwen. Het was een mooie dansvoorstelling. Ze waren vooral erg lenig! Sommige mensen uit de groep mochten nog meedansen en dat zag er allemaal erg leuk uit. Zo zie je eens een andere kant van je groepsgenoten! Na deze voorstelling zijn we al snel naar bed gegaan.