Dag 21: Spice- tour en snorkelen
Vandaag was het onze eerste echte dag op Zanzibar. Het is erg mooi en ook erg heet en heel benauwd warm. Vergelijkbaar met het Thailand warm. 's Ochtends zijn we met bijna de hele groep de spice- tour gaan doen. Over het eiland gereden en een bezoekje gebracht aan een scheepswerf en ruine. Dit was een paleis van een man, ik weet het niet precies meer, maar in ieder geval een rijke man met veel maitresses. Een "goede" maitresse kreeg een eigen kamer, en zo waren er een stuk of acht van die kamertjes. Het was afgebrand dus de muren stonden er zeg maar alleen nog. Maar er waren ook van dat soort badhuizen. Echt hele mooie gewelven zaten in dat gebouw.
De ruine lag vlakbij de zee. We zijn dus ook nog naar zee gelopen en daar waren ook mensen boten aan het bouwen. Een schitterend gezicht! Na dit bezoek gingen we weer het busje in en op weg naar de spice- tour. Onderweg stopte we nog voor een raar gevormde palmboom.
We werden daar rondgeleid door twee personen. Een legde van alles uit en een jongen die alle kruiden/ specerijen plukte zodat we het van dichtbij konden zien. Alle vrouwen kregen een tasje van palmblad waar we alle kruiden en specerijen in konden doen. Erg leuk! Zo hebben we de kaneelboom gezien. Kaneel is dus gewoon de schors van een boom dat ze laten drogen. Citroengras hebben we gezien, allemaal verschillende soorten vruchten, peper en nog veel meer. Het was echt enorm leerzaam en het werd erg leuk gebracht allemaal.
Er was ook een vrucht waar pitjes in zaten en als je die pitjes kapot drukte kwam er een rood spul uit. Dat spul werd de lipstick van de Maasai genoemd. Ronald heeft mijn wangen ermee ingesmeerd, en ik kreeg nog een mooie veeg op mijn voorhoofd door de jongen die alles plukte enzo. Het zag er niet uit, maar het was wel leuk. Enne dat spul kreeg je er niet heel erg makkelijk vanaf. Nadat we uitleg hadden gehad over al die kruiden gingen we zelf citroengrasthee met vanilla drinken en verschillende vruchten proeven. De heren kregen hier allemaal een hoedje van palmbladeren. Zag er erg schattig uit! En het was allemaal erg lekker. Daarna kregen we te zien hoe die tasjes van palmbladeren werden gemaakt. De jongen klom in een hoge palm en sloeg wat kokosnoten uit de boom en sloeg een blad van de boom. Terwijl iedereen wat kokosmelk te drinken kreeg, deed hij voor hoe een dergelijk tasje werd gemaakt. Echt heel knap, het wordt in elkaar gevlochten. We hebben niet alleen kokosmelk gedronken, maar we kregen ook de verse kokos uit de kokosnoot. En dat is pas echt lekker! Wel heel apart hoor. Gewoon superverse kokos sta je dan te eten. Net hing de kokosnoot nog in de boom! Hierna was het nog een stukje lopen om nog een boom te zien met een bijzondere vrucht, ik heb geen flauw idee meer wat het was. Daarna was het tijd om terug te gaan naar het busje. Onderweg naar het busje kregen nog alle vrouwen een ring van palmblad. Echt zo leuk! De spice-tour was echt zeer geslaagd! We hadden niet verwacht dat het zo leuk zou zijn.
Hierna zijn we met ons allen ergens gaan eten. Na het eten, wat overigens wel goed had gesmaakt, moest ik naar het toilet. Ik moest allerlei gangetjes door en ik kwam bijna uit in de keuken. Nou ja wat door gaat als keuken dan. Ik heb even staan kijken, maar ik was blij dat ik mijn eten al op had en dit niet daarvoor had gezien. Er zat echt een man aan een tafeltje met een homp vlees voor zich en die zat dat allemaal in kleine stukken te snijden. En dat werd dan in een bak gegooid die op de grond stond. Echt overal vliegen bij dat vlees. Echt heel bizar. En nog niet eens ziek geworden ook van het eten!
Na de lunch was het dan tijd om te gaan snorkelen. Een gedeelte van de groep ging mee. Eerst door het water naar de boot. Alles gelijk zeiknat, maar dat boeide niet. Toen zijn we naar een stuk gevaren waar je ontzettend mooi kunt snorkelen. Vlakbij lag een tropisch strandje, maar daar mochten wse niet komen omdat dat een of ander privestrand was. We hebben enorm genoten van het snorkelen! In Thailand hebben we ook gesnorkeld, maar daar was al het koraal bedekt geweest met zand in verband met de ruwheid van de zee en zagen we lang niet zo veel vissen als hier. De kleuren van het koraal waren echt geweldig! Mooie kleuren paars en groen, echt geweldig! Vreselijk veel mooie vissen gezien, mooie zeesterren, en nog wat mooie dingen waar ik geen flauw benul van hat wat het was. Maar echt schitterend! De tijd vloog gewoon. We hebben maar heel even op de boot gezeten om wat te "rusten". Maar toen bleek het al weer zo laat te zijn dat we nog even snel het water in moesten wilden we nog even snorkelen. En natuurlijk wilden we dat. En toen gebeurde ook het wonder, nou ja wonder, in ieder geval iets heel indrukwekkends wat niemand had verwacht…… dolfijnen! Er zwommen op ongeveer 20 meter afstand 2 of 3 dolfijnen langs. Mooi! Echt super omdat te zien en wat het met je doet. Je wil er echt gelijk naar toe, je wordt er enorm blij van ofzo, heel apart. Maar de dolfijnen zaten zeg maar in het diepe gedeelte en waren dan ook snel weg. Dus gezwommen hebben we niet met ze, maar we hebben ze wel van redelijk dichtbij gezien. Super! Daarna nog even door gesnorkeld en toen was het weer tijd om terug te gaan naar het vasteland.
Snel douchen en opfrissen. Vanavond gingen we met de groep eten in het Mercury resaturant. Er ging van alles verkeerd. Ze hadden onze gereserveerde tafel weggeven aan een andere groep, ervan uitgaande dat zij de Sawadee groep waren, waardoor wij een mindere plek in het resaturant kregen. Ook bij de gerechten serveren ging het niet helemaal goed, bij mij vergaten ze mijn voorgerecht, bij een ander het hoofdgerecht. En ook bij het afrekenen ging het niet helemaal soepel, maar we hebben we een gezellige avond gehad met iedereen.