Dag 3: Evenaar, Samburupark
Vandaag was het vroeg opstaan, overigens was dat elke dag het geval. Half 6 ging de wekker. Immers de tenten moesten afgebroken worden. Ontbijten en met z'n allen de truck weer in. Onze eerste stop zou bij de evenaar zijn. Na ongeveer 30 minuten waren we er. Jaja het beroemde bord van de Equator. Het was er enorm toeristisch. Alleen maar souvenirswinkeltjes. En alle eigenaren van de winkel komen gelijk naar de truck gelopen en ontfermen zich over de toeristen. Er wordt even snel gezegd welk winkeltje ze beheren. Wel erg grappig allemaal. We hebben ook een demonstratie gehad. Het was een demonsratie hoe het water draaide op het zuidelijk halfrond en het noordelijk halfrond. Een man deed water in een trechtertje, gooide er een stokje in en liet het water doorlopen. Wat heel apart was dat 20 meter ten noorden van de evenaar het stokje rechtsom draaide en 20 meter ten zuiden van de evenaar het stokje linksom draaide. En op de evenaar deed het stokje helemaal niets, dreef gewoon een beetje rond. Dit was wel erg leuk om te zien.
Na de demonstratie was het dan tijd om even bij de souvenirswinkeltjes te gaan kijken. Erg mooi spul allemaal. Hier zijn we ook enigszins in de maling genomen. Het was tijd om terug te gaan naar de bus. Kwam er nog snel een verkoper vragenb of we niet iets wilden ruilen, een pen voor een uit hout gesneden giraffe. Nou ja best. Maar kom je dan eenmaal in de winkel zoekt hij een grotere giraffe uit en zegt hij en die pen en een bepaald bedrag en de giraffe is voor u. Ja daag zo zijn we niet getrouwd! Maar het was dus op zich wel een slimme actie om toch mensen je winkeltje in te krijgen. Laten we zeggen dat dit een wijze les is geweest voor ons, en dat we er in het vervolg niet meer intrappen.

Weer de truck in om op weg te gaan naar het eerste reservaat en onze eerste overnachting tussen de dieren! We waren al gewaarschuwd voor de slechte weg, nou en inderdaad die weg was echt slecht! Het was een en al hobbel en gestuiter. Ronald en ik konden er wel om lachen. De trilplaat is geheel overbodig: gewoon in een truck zitten op weg naar het Samburupark en de kilo's vliegen eraf! Onderweg hebben we een enorme karavaan van dromedarissen gezien en onze eerste twee zebra's! Dat is echt geweldig, om de eerste wilde dieren te zien. Vlakbij de ingang van het Samburupark hebben we geluncht. Na de lunch gingen we op bezoek bij een Samburudorp. De Samburu's zijn een van de stammen die in Kenia voorkomen. We werden opgehaald door een groep zingende en dansende vrouwen. Dit was een welkomstlied. De vrouwen zagen er prachtig uit, behangen met heel veel kettingen gemaakt van kleine kraaltjes. Margareth was een Samburuvrouw die ons rondleidde. Zij vertelde ons over de gewoontes van het Samburudorp. De mannen mogen meerdere vrouwen hebben. Kinderen zijn heel belangrijk met name jongetjes. Er werden daar nog steeds mannen en vrouwen besneden. In het dorp zag je geen mannen. Dit kwam omdat er net een man of een vrouw, ik weet het niet meer precies, was besneden en dan moetsen de mannen een week of zo in de natuur leven en was het dorp verboden terrein voor ze. Het dorp zelf bestond echt alleen uit van die koeienstronten hutjes. We zijn ook binnenin een hut geweest en dat is echt heel klein! En daar leven ze dan in. Het bezoek aan het Samburudorp was ook wel heel erg confronterend. Je beseft dan dat we het in Nederland maar vreselijk goed hebben en dat we kunnen zeuren om de belachelijkste dingen! Wat ik persoonlijke wel moeilijk vond, alhoewel je dit van te voren wist, was dat Margereth begon te vertellen over de grote droogte in Kenia. Zoals de meesten wel zullen weten heeft het in Kenia al heel lang niet geregend. De korte regenperiode is overgeslagen. Margereth vertelde dan ook dat er veel dieren en kinderen en ouderen zullen sterven door de droogte. Nou en daar sta je dan zelf met je drie liter water in je rugzak. Het bezoek aan het Samburudorp was heel erg indrukwekkend. Er liepen trouwens ook veel kindertjes rond. Trouwens in heel Kenia en Tanzania zie je heel veel kinderen. Er schattig allemaal, maar ja, sommige wel met oedeembuikjes. Verder mochten de vrouwen ook even meedansen met de Samburuvrouwen. En natuurlijk heb ik even meegedaan. Ik kreeg een ketting om en dansen maar. Ze maken een hele aparte beweging met het bovenlichaam, ik kon het in ieder geval niet, en volgens mij vonden ze dat wel grappig, die westerse vrouwen die probeerden te dansen.

Na dit indrukwekkende bezoek aan het dorp was het tijd om het Samburupark in te gaan. Tijd voor onze eerste game-drive!! Een game drive is een tocht met de truck of met een jeep door een wildpark heen om wilde dieren te gaan spotten. Echt geweldig! Wel werden we hier weer geconfronteerd met de droogte. Door het park loopt een grote rivier. Deze rivier had als bijnaam de rivier die nooit droogstaat. Maar toen wij in het park kwamen stond de rivier al twee weken droog, alleen op een paar plekken was nog water. En dan moet je nagaan dat wij er halverwege januari waren en pas in april de regentijd weer begint.
Onze eerste game- drive was echt geweldig. Dit is iets wat je niet kunt beschrijven maar iets wat je met je eigen ogen moet zien. De natuur is sowieso al schitterend en dan de beesten die je zit. Het is zo geweldig mooi om de dieren in hun eigen leefomgeveing te zien! Ze trekken zich niets aan van de jeeps en trucks die door het park rijden, hier zijn ze inmiddels wel aan gewend. Zo kun je dus dieren van behoorlijk dichtbij zien. Tijdens onze eerste game-drive zijn we vreselijk verwend. We hebben erg veel wild al gezien! Zoals dik-dik's. Dit zijn hele kleine hertjes met een hele aparte neus, echt heel grappig. Giraffes, olifant met jong, grant's gazelle, impala's, gerenuks, zebra's, een roofvogel, verschillende soorten vogels en als klap op de vuurpijl een luipaard!! Het schijnt heel bijzonder te zijn dat je een luipaard ziet. Dorian, onze reisbegeleidster zei dat er mensen zijn die zes keer naar Afrika gaan maar er nooit een zien, en wij zagen er dus al een op onze eerste dag. Echt geweldig. Mede dankzij Willie, een vrouw uit onze groep. Zij was degene die het beest zag liggen in een kuil. En het is een vreselijk mooi beest. Onze eerste game-drive was dus echt geweldig en we wilden meer! We werden al wel gewaarschuwd dat we nu al aardig verwend waren, dus niet al te hoge verwachtingen moesten koesteren.
Om 18.30 uur ongeveer kwamen we bij de camp-site. Het zou onze eerste nacht in een wildpark worden! De tenten moesten allemaal met de opening naar een kant staan. Dit met het oog op de vele apen die hier rondliepen. We hebben dan ook apenverjagers moeten inhuren om de apen op een afstandje te houden zodat de kok rustig eten kon koken en om ervoor te zorgen dat ze niet in je tent kropen. Het was dan ook erg belangrijk om je tent goed dicht te doen! Wederom heerlijk gegeten en om een uur of 10 naar bed gegaan. De volgende ochtend zal het weer vroeg dag zijn, omdat we vroeg een game-drive gingen maken, aangezien het dan net ochtend werd en dan zijn de dieren actief. Onze eerste nacht in een tent dat er wilde dieren langs kunnen komen…… Je luistert echt heel goed in het begin, je hoort van alles, maar vooral de apen die er bij het kamp liepen. Al vrij snel vielen we toch in slaap.