Dag 13: Serengeti National Park
Helaas hebben we vanacht niet veel gehoord, vooral geslapen. Andere mensen hebben volgens mij leeuwen gehoord, maar wij weer niet hoor! Vanacht gaan we de wekker midden in de nacht zetten, wie weet dat we dan wel wat horen, dat zal de laatste nacht in een wildpark zijn, en we kunnen niet naar huis gaan zonder iets gehoord te hebben!
Maar vanochtend er weer vroeg uit om te gaan game- driven! En wederom was het geweldig!!
De buffels, zebra's en de gnoe's waren aan het migreren. We hebben dus echt honderden bij elkaar gezien. Dat is echt vreselijk mooi om te zien. Zo veel beesten op de vlaktes! Werkelijk waar geweldig. Vandaag hebben we ook onze eerste heyena's gezien. Ze zijn veel groter dan Ronald en ik hadden verwacht! Je kan ook niet echt zeggen dat het mooie beesten zijn. Maar nu wisten we wel wat we in het kamp konden verwachten.
Verder hebben we nog leeuwen gezien die zich net te goed hadden gedaan aan, waarschijnlijk, een buffel of een gnoe. De leeuwen lagen een beetje uit te buiken. Wat mooi om te zien was, was dat er op een afstand van ongeveer 100 meter een paar heyena's zaten te wachten tot de leeuwen bij het karkas zouden weggaan, zodat zij even lekker konden gaan eten en dat er verderop ook de gieren geduldig zaten te wachten. Op een gegeven moment kwam er alleen een gier zitten tussen de leeuwen en de heyena's. Nou dat pikten de heyena's dus niet, stel je voor zeg dat een gier eerder bij het karkas is dan de heyena! Deze gier werd dan ook professioneel weggejaagd. Verder hebben we natuurlijk nog verschillende soorten wild gezien. We hebben ook nog de luchtballon gezien, uiteindelijk zijn de twee mensen uit onze groep toch niet meegegaan, omdat ze opeens weet $ 50,- p.p. meer moesten betalen, en het zou al iets van 350 zijn p.p. Het was overigens wel mooi om die luchtballon te zien varen. Het heeft dan ook mooie plaatjes opgeleverd.
Het was wederom een prachtige game- drive!
Terug op de camp-site was het brunchen en relaxen, oftewel in slaap vallen. In de middag was het tijd voor de volgende game- drive en die had heel wat voor ons in petto! We zijn naar een schitterend plekje in de Serengeti gereden. Met een poetje enzo. In die poel lagen heel veel nijlpaarden. Mooi, maar ook een beetje saai, want de actie ontbrak er een beetje aan, ze stonden alleen maar in het water. In de boom bij de poel zaten vreselijk veel koereigers(?). Ook erg mooi om te zien. We hebben nog een discussie gehad wat voor vogel er nu bij het poeltje rondhupte. De uitkomst weet ik niet en volgens mij niemand, aangezien de vogel niet precies overeenkwam met een plaatje uit het vogelboek.
Terwijl we verder reden riep Dorian opeens STOP!!! Snel op de bel gedrukt. Wat had het oog van Dorian gezien? Een luipaard in de boom! Echt een schitterend gezicht! Een tak lager hing de prooi van het luipaard. Er hingen alleen nog maar twee voorpootjes…… het was een pasgeboren zebra geweest. Het was echt zo mooi om dat luipaard daar heel relaxed in die boom te zien liggen. We hebben vrij lang alleen kunnen genieten van dit gezicht. Het duurde vrij lang voordat er andere trucks kwamen. Nu moet ik wel zeggen dat je in de Serengeti lang niet zo veel trucks tegen kwam als in die andere parken. Dat komt natuurlijk omdat het Serengeti heel groot is. Verder hebben we nog kraanvogels gezien en veel ander wild.
We hebben zelfs nog cheeta's gezien! Moet je nagaan een luipaard en cheeta's op een dag in een game- drive. Wat wil je nog meer?! De cheeta's zaten ergens lekker aan te knabbelen, maar wat het was konden we niet zien, omdat het in het hoge gras lag. Wel zag je bloed op de koppen van de cheeta's zitten (wel door de verrekijker of door de lens van de camera). Op de foto's is het dan ook aardig duidelijk te zien. Maar echt zo mooi allemaal.
Sowieso waren de vergezichten in de Serengeti zo vreselijk mooi, echt onbeschrijfelijk en onvergetelijk mooi! Een grote vlakte met hier en daar een boom of struik. Schitterend. Ik kan het echt niet overbrengen op papier hoe mooi het was. Als ik zeg dat ik af en toe met tranen in de ogen heb genoten van het uitzicht en van de dieren, zegt dat misschien wat meer. We zijn ook nog naar een museum geweest in de Serengeti over de Serengeti. Dit was ook erg leuk. Het stikte daar ook van de Rock- hyraxen. In Nederland hebben we patatduiven, maar in de Serengeti hebben ze patat hyraxen. Ronald heeft ze nog geprobeerd gras te voeren, en dat lukte ook nog aardig! Schuw zijn ze niet echt. Het museum was trouwens erg mooi gemaakt, je moest de sporen van de dieren volgen en dan kwam je overal. Heel informatief!

Voordat we teruggingen naar onze camp- site gingen we naar de lodge om daar een drankje te doen en te kijken naar de zonsondergang. We hadden een schitterend uitzicht. We zaten zeg maar op een kopje, zoals ik bij de vorige dag heb uitgelegd. Er zaten erg veel rock- hyraxen. Erg leuke diertjes, al vonden een paar van die Amerikanen dat niet. Die zaten ze maar een beetje weg te jagen. En dan denk ik bij me zelf. Voor wie is dit park nou? Van de dieren en niet van de mens, wij zijn hier de indringers en dan moet je zeker niet de dieren gaan wegjagen! Maar daar denken blijkbaar sommige mensen anders over. Ons irritatieniveau was op dat moment dan ook aardig hoog. We hebben beneden het kopje nog een familie wrattenzwijnen zien lopen en hebben we een paar gazelle's zien bokken. Ik weet niet meer precies wat voor gazelle het was, maar ik weet nog wel welk geluid ze maken. Je kan het beschrijven als een soort blaffen van een hond, echt heel grappig. Ze waren echt aan het vechten, wie weet voor een vrouwtje. Maar als je die geweien tegen elkaar hoort klappen! Dat gaat echt heel hard.
De zonsondergang, waar we nu eenmaal voor kwamen, was erg mooi, ondanks de bewolking. En toen was het alweer tijd om terug te gaan naar onze camp- site. De tijd gaat echt zo snel. Lekker gegeten en weer lekker bij het kampvuur gezeten, welke eerst een paasvuur leek te worden. 's Middags hadden namelijk mensen hout gebracht om een kampvuur te maken. Albert had gezegd tegen een man uit onze groep dat hij het kampvuur mocht gaan maken. Maar er was sprake van een communicatiefout waardoor hij begreep dat hij al die takken aan moest steken. Gelukkig konden we nog net op tijd de brandende takken eruit trekken en zo ons eigen vuur te maken, anders hadden de andere mensen in het kamp geen hout meer gehad. Wat trouwens ook nog wel grappig was is dat we in de avond een truck aan zagen komen met allemaal modderhandafdrukken erop. Na navraag te hebben gedaan, bleek dat die truck drie uur lang had vastgezeten. Ja en daar sta je dan in het midden van de Serengeti.
Lekker bij het kampvuur gezten. Deze avond waren we echt van plan om wat dieren te gaan horen 's nachts. Het was immers de laatste nacht in de wildernis. We hadden de wekker midden in de nacht gezet. Die is wel afgegaan, en we zijn wel even wakker geworden maar dat duurde niet zo heel erg lang. Toch hebben we wel heyena's gehoord en gnoe's. Morgen zal het alweer de laatste dag in de Serengeti zijn. Helaas, want er is zo veel te zien.