Dag 14: Serengeti, op weg naar de Ngorongoro, bezoek aan museum en aan de Maasai.
Vandaag was het dan de allerlaatste dag in de Serengeti. We zijn weer vroeg op gestaan. Tassen gepakt, de tenten afgebroken en de truck weer in met z'n allen. Al game-drivend gingen we het park uit. Zoals gewoonlijk was het weer geweldig! Veel zebra's gnoe's en buffels gezien. En nog veel meer! Wanneer je de Serengeti uit rijdt, rij je eigenlijk gelijk het Ngorongororeservaat in. Het loopt in elkaar over. Wilde dieren blijf je dan ook wel zien. Maar voordat we de Serengeti uitreden, werden we nog getrakteerd! Er liepen drie cheeta's voor de truck!! Op hun dooie akkertje, en dan liepen ze weer de berm in, het hoge gras in en bleven ze even staan. Echt geweldig! Dit heeft dan ook zeer mooie plaatjes opgeleverd. Die cheeta's zijn echt prachtige beesten en dat we zo van zo dichtbij hebben gezien is echt wonderbaarlijk. Ze liepen praktisch naast de truck, nou ja op zo'n 20 meter. Het zijn echt schitterende beesten! Op een gegeven moment klommen ze met z'n drieen op een rotsje langs de weg. Dat zie je volgens mij echt maar "once in a lifetime"! Een schitterende ervaring. We hebben dan ook een hele tijd staan kijken bij die beesten, maar ja eens moet je toch weer verder.
Onderweg hebben we ook nog een Kori bustard gezien, dat is de grootste vogel die kan vliegen. (de struisvogel is groter, maar kan niet vliegen)
Vanuit de Serengeti rij je dus gelijk door in het Ngorongororeservaat. Natuurlijk moet je eerst je afmelden uit het Serengeti en je aanmelden voor de Ngorongoro. Hier kon je normaal gesproken naar een uitzichtspunt lopen, maar dat mocht nu niet omdat er een leeuw in de buurt was gesignaleerd. Wat heeft Ronald gedaan samen met een andere jongen uit de groep? Hij is maar gewoon een stukje terug gelopen over de weg, om dan maar zo een overzichtsfoto te kunnen maken. Achteraf was dat niet de meest handige actie….. er was immers een leeuw gesignaleerd! Maar zij hebben de leeuw niet gezien, dus hebben ze weer mooi geluk gehad!

Het was echt een mooi om door het reservaat te rijden. We zouden wanneer de weg redelijk was, een museum gaan bezoeken bij de plek waar de eerste voetafdrukken van de mens zijn gevonden. Dit kon alleen wanneer de weg goed was, anders zouden we er veel te lang over doen. We zijn er naar toe gegaan. De weg was dus goed, nou ja goed, we hadden het idee dat we weer op weg waren naar het Samburupark. Een en al gehobbel. Bij het museum hebben we uitleg gehad over het gebied waar de voetstappen zijn gevonden, verder hebben we het museum bezocht. Dat was interessant. We hebben hier ook geluncht. Na de lunch gingen we verder. We kwamen nu in het gebied waar veel Maasaidorpjes waren. Als het mogelijk was zouden we een dorpje gaan bezoeken. Op een gegeven moment sloegen we af en reden richting een dorpje. Bij aankomst kwam er gelijk al een Maasaiman naar de truck gelopen. Er moest onderhandeld worden over de prijs. Hoeveel zouden wij moeten betalen voordat we het dorpje in mochten? We zouden $10,- moeten betalen per persoon. Nou daar was iedereen het dus niet mee eens. Dus onze reisleidster weer terug om te zeggen dat we daar niet mee akkoord gingen. Hallo zeg $10,- om even in een dorpje rond te lopen. Dat zijn westerse prijzen! Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een prijs van $7,- per persoon. Maar onze eerste indruk was natuurlijk dat het vrij toeristisch was. We hebben wel een leuke rondleiding gehad in het dorp. De vrouwen zongen voor ons en wederom mochten de vrouwen medansen, wat we dan ook hebben gedaan. Het was weer heel erg anders dan bij de Samburu. De mannen Maasai hebben ook voor ons gedanst, en die dans bestond dan uit het hoge springen. Nou en hoog springen doen ze zeker! Verder hebben we ook weer veel geleerd van de gebruiken van de Maasai. Niet zo veel als van de Samburu, maar toch wel wat. Zo zijn de Maasai verdeeld in keeftijdgsgroepen. Je hebt de kinderen, daarna komen de krijgers en dan komen de ouderen. De ouderen hebben het voor het zeggen in het dorp. Ik hoop dat ik dit allemaal goed heb onthouden, en anders bindt me er niet op vast! We zijn ook in een hutje geweest. Ze gebruiken koeienhuid als matras. Verder hebben we gevraagd wat de Maasai deden als een leeuw hun vee te pakken had gehad. Nou dat was heel simpel, dan werd er gejaagd op de leeuw. Maar wanneer ze het dier gedood hadden, deden ze er niets meer mee. Het vlees werd dus niet gegeten en ook deden ze niets met de huid. Het dier bleef gewoon liggen waar het gedood werd. Ronald en ik zaten allebei in een ander Maasai huisje. Wij bleven in het hutje praten, maar de groep van Ronald wist niet hoe snel ze de hut weer moesten verlaten. Ze werden daar compleet uitgerookt! Het fijne weet ik er ook niet van.
Het bezoek aan de Maasai was zeker heel erg interessant. Toch wonderbaarlijk dat ze zo kunnen overleven. Aan de groep van Ronald was trouwens verteld dat de Maasai elkaars vee pikten. Daarom hebben de Maasai ook schoenen van oude banden en die zijn dan zo gemaakt dat als je voetstappen ziet, niet kunt zien welke kant ze zijn opgelopen omdat de voor en achterkant precies hetzelfde zijn.

Na dit bezoek zijn we verder gereden richting de Ngorongoro. Het werd veel groener en veel heuvelachtiger. Heel mooi! Het was een prachtige rit. Uiteindelijk reden we langs de krater en af en toe konden we de krater even inkijken. We zijn ook gestopt op een heel mooi uitzichtspunt waar we de hele krater konden overzien. Fenomenaal! Hier hebben we een tijdje onze ogen uitgekeken waarna we vervolgens weer verder op weg gingen naar Karatu, waar we zouden overnachten. Het was niet lang meer rijden. We zouden de aankomende twee nachten doorbrengen in een hotel. Dat was op zich ook wel aangenaam, aangezien we dan weer even lekker zouden kunnen douchen, dit was namelijk niet mogelijk geweest in de Serengeti aangezien daar het water voor de douches op was. We werden welkom geheten met thee en cake. We kregen onze kamers toegewezen en het zag er allemaal goed uit. Lekker gedoucht en weer een gewone wc!
Ik had nog een winkeltje gezien waar ik naar toe wilde, daar verkochten ze sjaals die ik graag wilde hebben. We zijn met een paar mensen daar naar toe gelopen. We werden echt aangekeken en al snel hadden we een jongen bij ons lopen die ons alle winkeltjes wel wilde laten zien. Bij het winkeltje voerde hij ook de onderhandelingen. Maar we hebben niets gekocht aangezien het echt stuiterduur was! De prijzen lagen wel vier keer zo hoog als in Kenia. Helaas. Toen we weer terugliepen liep die jongen ook weer mee en vroeg waar we verbleven en dergelijke. Hij kon wel een dansvoorstelling organiseren. We bedankten hem vriendelijk en zeiden dat ons programma al vol zat.
's Avonds lekker gegeten bij het hotel. Het was niet echt een hotel, het waren meer huisjes aan elkaar, wel erg leuk! Wat we 's avonds hebben gedaan, weet ik eigenlijk niet meer. Ik denk dat we vroeg naar bed zijn gegaan. O ja we hebben nog even geinternet, maar verder?